Sadel!

En läsare frågade vad vi har för sadlar och vad vi rekommenderar. 

Jag har en KenTaur Electra och den gillar jag väldigt mycket! Den är 6 år gammal snart och väldigt skön att rida i. Den ger lagomt med stöd och har ett bra djup i sitsen. Jag gillar inte när sadlarna är för platta, men det får inte heller bli för högt bakvalv. Jag vill också ha lite stöd för benen, främst knäna. 

IMG_0205 IMG_0195 IMG_0196Jag har sagt det förr och säger det igen – den absolut bästa sadel alla kategorier är en begagnad Röösli. Jag hade en sådan när jag bodde i Skåne till den hästen jag hade då. Helt underbar! Jag grät en skvätt när den fick åka tillbaka till ägaren… ( 😉 )

Vad har ni för sadel? Vilken rekommenderar ni? 

//Emma

 

31 reaktioner på ”Sadel!”

 1. Jag har en Amerigo DJ-sadel till dressyren, flatseat, helt underbar! Men vad har Mini för sadel när hon hoppas?
  /caroline

  1. Helt ärligt så vet jag inte! Elin lånar en sadel av en annan i stallet, jag vet inte ens av vem… 🙂 När jag hoppar henne (har hänt två gånger), så tar jag dressyrsadeln! //Emma

 2. Jag har en globus turner och är verkligen supernöjd! 🙂 Precis som du vill jag inte ha för mycket stöd och denna e precis perfekt, lagom mjuk, och har en bred kanal. Helt enkelt underbar! 🙂

 3. Jag har en Ordo Equester, den är lite hård men jag själv hamnar väldigt bra i den! Den har korta knästöd vilket är bra för mina långa ben så att de får plats, jag hamnar lätt med underskänkeln lite bakåt annars. Hade också en Kentaur förut men när hästen musklade sig mer blev den för smal.. tyvärr!

 4. Jag har en Kieffer, modell?, Den ligger bra på Nozze (hade den på min tidigare häst också), men jag tycker den är lite stor i sitsen och att jag glider omkring för mycket: När jag kan lånar jag Å:s Amerigo CC. Känns som att den placerar mig mer rätt 🙂 Funderar på att köpa ny. Har beställt sadelprovare i februari: Kanske en enkåpig Prestige: Någon som har erfarenhet?

 5. Jag köpte en ny dressyrsadel i höstas, det blev en Frank Baines Omni, helt underbar enligt mig. Man sitter som i en fotölj, väldigt skön och hjälper en rätt. Så den rekommenderas starkt om man gillar sadlar med mkt stöd och väldigt djupt säte! 😀

 6. Jag har en Prestige Pony Dressage till min islänning 🙂 Jag är kort så det är skönt med en mindre sadel. Den är åt det djupare hållet men ändå rätt öppen så man är inte låst.

  Den skönaste sadel jag någonsin suttit i var en Guy Chanel dressyr! Den har stigläderkrämpan längre bak vilket jag egentligen skulle behöva då mitt lårben och skenben är lika långa, då behöver jag inte kämpa för att få skänkeln på rätt plats, den hamnar automatiskt där.

 7. Har en Prestige Modena, utan tvekan den skönaste sadeln jag suttit i och ligger perfekt på hästen, kan verkligen rekommenderas!

 8. Jag är SUPERnöjd med min Passier sadel!
  Den är världens bästa att rida i, man sitter inte ”fast” med massa knästöd och grejjor så man kan hoppa eller stå i ”jockeysits” när man rejsar ute i skogen eller hoppa och sen när man länger lädren är den snygg och bekväm att rida dressyr i, så man kan vara flexibel helt enkelt! Den har ganska högt bakvalv vilket jag gillar när man ska komma ner ordentligt i sadeln men det har dock aldrig hindrat mig från något (förutom att hoppa av ibland, haha) .. Och ja det är helt enkelt den bästa sadeln jag haft!

 9. Vilka ryggar passar KenTaur Electra? Hur är den i bomformen d.v.s? Åt det rakare hållet eller ngt svängd? Det ser ut att vara gott om mankplats iallafall? Mvh Rosanna

 10. Vi har en Farmland ponciana (osäker på stavningen), de är en flatback och vi älskar den. Jag har redan ångest för den dag vi måste byta.

 11. Ååååååh, jag saknar min röösli! Tyvärr växte hästen ur den. Nu har jag en Frank baines elegance, sköna knästöd men för djupt säte – jag får en knuff i baken i varje steg när jag sitter ner, och har en extremt skumpig häst redan, så behöver inga fler extra skjutsar!! Men har provat ut en ny som jag väntar på nu, en santa Cruze Leopold. Så extremt skön!!! 🙂

 12. Jag har en frank baines capriol, en helt okej sadel med ganska bra stöd. Köpte den när jag fortfarande mest höll på med hoppningen och hade en likadan fast i hoppmodel som jag var nöjd med. Men den duger bra åt mig! 🙂

 13. Har en Albion SLK som vi köpte ny för ungefär 6 år sen. Den passar nästa alla hästar som är ”normala” och är super skön att rida i! Stora känstöd och djup sits precis som jag vill ha det 😉

 14. Jag har en prestige D1 till den ena hästen o har just beställt en childeric dac till den andra, båda är bra men childericen är nog snäppet bättre 🙂

 15. Albion SLK har jag till min pålle. Jag älskar den och min häst älskar den, kan inte bli bättre 😀
  Köpte den som ny 09 och när jag satt i den första gången var det som att komma hem! Har alltid gillat albion, men första dressyrsadeln till första pållen var en Zaldi Atlanta som var väldigt skön.

 16. Jag har en Frank Baines Elegance nya modellen. En av de skönaste sadlar jag ridit i, mjuk, djup och lagom med stöd för min smak. Enda sadeln som ligger still på hästen och då har jag gått igenom en sisådär 30st. Att jag kunde sitta ner på hästen efter att jag köpte denna är bara ett plus.

 17. Jag har en Prestige Hippos Dressage till min prinsessa och vi trivs rätt bra i den båda två. Min favoritsadel är en County WB men den passade inte hästen tyvärr…

 18. Jag har haft en drös olika sadlar. Hade en rööslisadel som var underbar till en häst jag red. Sedan är jag förtjust i Equpies sadlar, de är en dröm att rida och jag har själv en.

  Nu har jag en passier som ligger fint på hästen. Köpte den till kompispris av min vän som hade haft den hängande i källaren. Mycket snygg i färgen oxblod och skön, inte så mycket stöd men lagom. Den har varit Roses gamla sadel så det följde med lite stjärnglans 😉

 19. Har just köpt en prestige D1 icelandic. Så himla bra!! Ska ni ha ut sadelprovare, måste jag verkligen rekommendera Rebecka Andersson från Kristinehamn, R.A saddleattention. Hon är nyligen egen företagare och har förut jobbat på equalityline. Kolla hennes hemsida!

 20. Trevliga inlägg och kommentarer! Sadlar är i dag mycket av en modevara, inte
  alldeles självklart får man det ultimata i design, passform, kvalité och ridbarhet…
  själv har jag designat, tillverkat och sålt sadlar i över 40år, i sommar blir
  det 45års Jubileum med Farmland Sadlar… Inledningporten startade mycket
  tidigt via ” Strömsholm ” runt 1970… Förutom mina egna sadlar säljer jag även
  sadlar i från Guy chanel Paris samt Althaus Sattlerei Schweiz… Vi skräddarsyr
  och måttbeställer sadlar efter kundens önskemål. Gå gärna in på vår hemmsida,
  http://www.farmlandsadlar.se eller kontakta oss för ytterliggare information.
  Mvh Carl-Gustaf Gustafson sadeldesigner sedan 1969…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *