Hönsmamman Emma…

Jag har i alla år retat Maria lite när hon har kommit till mig och sagt att ”Arras är tjock i benet”, ”Arras har en knöl på halsen” eller ”Arras har ett sår i manen” (Det sistnämnda har dock aldrig hänt.. 😉 ). Alla gånger har hon trott att han vart döende/aldrig mer går att rida/skadad för livet, etc. 

Jag ska aldrig mer mobba dig Maria!!

Igår när jag skulle rida så klämde jag som vanligt på Minis ben för att se så det inte var några konstigheter. Då tyckte jag mig känna en svag svullnad på höger bakben, typ över senan. Hon var inte varm någonstans, och reagerade inte på tryck. Ändå såg jag framför mig att hon skulle dö vilken sekund som helst, och eventuellt tappa benet. Jag tog ändå ut henne till ridhuset och joggade några varv, för att se om hon haltade. Hon sprang på precis som vanligt i båda varven och visade inget som helst obehag.

Efter lite googlande på diverse senskador, så lindade jag med BoT-paddarna och släppte ut henne i hagen. Sen åkte jag till jobbet och hela kvällen och natten har jag tänkt och drömt om senskador, konvalescenttider, rehabiliteringar på flera år, och så vidare. Överdrivet? Ja, förmodligen, men har man haft en häst med senskada så vet man hur fruktansvärt det är.

Idag hade Johanna Mini, men jag hade förvarnat att jag ändå skulle komma till stallet på morgonen för att kolla in benet. Jag engagerade halva stallet i Minis ben, och tillsist kunde vi enas om att blodådern som går från hasen ner till kotan var något lite mer förstorad än på andra benet! Senan däremot kändes väldigt fin. Hon var inte heller varm eller öm idag.

Jag kan andas ut en liten stund, men kommer att hålla järnkoll på denna blodådern framöver. 

20121221-125339.jpg

Men hon är ju det finaste jag har!! (Fast det ser ut som att det inte är ömsesidigt här… 😉 )

//Emma

10 reaktioner på ”Hönsmamman Emma…”

 1. Hade en liknande situation för ett tag sedan, en (vad jag trodde) svullen sena, stod med telefonen beredd och skulle ringa kliniken när stallägaren kom ut och frågade varför jag var hysterisk, jag förklarade läget och han kände på benet, tittade på mig och sa skrattande: ”ring du, men jag tror att det är du som behöver behandlas och inte blodådren” 😉

 2. Haha, usch stackars dig!
  Google är bra till mycket men .. Googla aldrig en ”småsak” när du nojjar sådär. Ett litet tips bara 😛
  När man redan är rädd när alla stallkamrater trissar upp sig DIN HÄST ÄR HALT, så skrämmer google upp en ytterligare ”senskada” ”triangelmärkning” ”mystisk åkomma som drabbar äldre hästar” ”förslitningsskador”.
  Sen träffar man veterinären och man får recensionen: ”Det här är den fräschaste 16 åringen jag har böjt! Hade du väntat till imorrn hade jag inte sett att han MARKERAT” Markerade lite och blockhalt är en viss skillnad 😉

  När jag och stallkamraterna bedömde situationen var han färdig att avlivas och någon frågar mig om jag ska skaffa en ny häst.
  ”vänta där nu .. han har inte ens börjat kallna än ..”

  Lita på magkänslan och lyssna på hästen, hon talar om om något är fel!
  Bomövningar för dressyrarbete, alltså stärkande för en häst som är under igångsättning är en önskning från mig som skulle tacksamt tittas på om det kom upp en sådan video (a)
  Kram!

  1. Haha, det är sant, men den här gången lugnade faktiskt Google mig! Där stod det nämligen att senskada yttrar sig i smärta och värme, och hon hade inget av det! 🙂
   Undrar om inte vi har någon video på detta i vårt Youtube-arkiv.. Ska kolla! 😀 //Emma

 3. Jag är likadan nu. Efter ett år med fånghäst är jag så fruktansvärt orolig över allt! Jag tror min nya häst är döende om han går sakta ur boxen, eller sover lite. Ringer telefonen efter 07.30 är jag säker på att nån av mina hästar är sjuka, och jag kan inte slappna av innan jag vet att kvällsfodringen är klar!

  Det är nog tur man inte har barn 😉

 4. Jag är precis likadan, min blir 19 nästa år och hon har gallor som gör benen tjocka och svampiga på morgonen och när hon inte rör sig, men lik förbannat blir jag jättenojig och tror att hon skadat sig igen.
  Så fast att jag vet att det är gallor, så hetsar jag ändå upp mig 😛
  Men det brukar gå att hålla gallorna i schakt med isbalsam och BoT paddar.

 5. Det samma hände mig för ett tag sen! Liksom en liten fnurr över senan, var helt inställd på minst 6 mån boxvila….kylde benet i typ 12 timmar innan jag insåg att det var ett blodkärl…

 6. Ååååh precis det du beskriver hittade jag på min häst idag och jag håller på att dö av oro att det är senan. Jag har lindat båda bak och hoppas att det är bättre imorgon. Det är precis som att det är lite svullet där blodådern går från hasen, men jag tycker att det kanske är svag värme också i benet men han reagerar inte alls på tryck eller verkar ha ont när han går. Jag hoppas jag får samma positiva besked som du för jag ser också framför mig hela baletten med att hästen aldrig kommer att kunna ridas ordentligt igen. Jag vet ju dock att på ett UL måste man vänta 4-5 dagar innan man kan se nåt så i värsta fall så får jag UL efter nyår och ha han i sjukhage och på box tills dess.
  Lycka att det gick så bra för dig! <3

 7. Min grabb hade ett förstorat blodkärl som går på insidan av just bakbenet till kotan…det kom i samband med en trolig sträckning i hagen då det var vinter… Men det ser rätt skumt ut fortfarande…lite som en bred motorväg på väg ner i kotan….men han har inte ont av den 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *