Substitut för sulor?!

Jag (mitt dumma nöt) valde att inte sätta på Mini snösulor senast hon skoddes. Jag trodde faktiskt inte att vintern skulle komma igång så snabbt, med tanke på hur det var förra året, då hon lätt hade klarat sig utan. 

Det tog två dagar efter skoningen, så hade vi 2 dm snö… Så nu sitter jag här, men en häst som har 4 broddar i varje hov, men som knappt går att rida ut när det är runt nollan. Blir det kallare igen, så får de ju inte lika lätt styltor, men temperaturen har varierat väldigt nu.

Finns det något gammalt beprövat ”husmorstips” som funkar mot styltor? Jag vet att jag en gång provat att ha matolja i hoven, men det tyckte jag inte funkade så jättebra..

5543_121934952

 

//Emma

29 reaktioner på ”Substitut för sulor?!”

 1. Har aldrig testat själv men hört att man kan stoppa blöt bomull i kanterna så ska snön inte fastna, vet dock inte om det funkar..

  Annars har jag precis som du hört att matolja ska va bra, olivolja eller rapsolja har jag för mig skulle funka.

 2. Joursulan ska vara riktigt bra! ussing.blogg.se har skrivit lite om den 🙂 Annars är budgetvarianten att skära ut egna av glasslådelock, har dock inte provat det själv…
  Glömde också snösulorna sist Lotta skoddes… Och så glömde jag säga till att jag ville ha broddhål i skorna, så nu får vi hålal oss inomhus 🙁

 3. Rita av och klipp ut hovstora cirklar ur plastlock (tex glasslock). Gör hål där broddarna sitter och sätt på locket, skruva sedan på broddarna i hålen. Plastlocket ska alltså ligga mellan hov och broddar och hållas fast av broddarna.

  1. En stallkompis har dessa och är supernöjd! Ibland glider de lite och trycker på strålen men det gör inget säger hovis, bara man sätter dem till rätta när man upptäcker det 🙂

 4. Jag använder Polarpads till mina hästar. Kanon!!! Mina är inne på andra säsongen nu. Tar av dem när underlaget inte kräver att de sitter på.

  http://www.polarpad.se/empty_13.html

  Tyvärr fick jag blå när jag köpte dem. Skulle gärna haft röda sulor till mina fina ston. Lite Christian Louboutin, liksom. ; )

 5. Vi använde silvertejp på våra hästar i norr. Dra tre fyra remsor rakt över hoven (från sidodel till sidodel) och dra sedan ett varv runt hela hoven för att fästa ändarna av remsorna. Det ger svikt och tillåter inte snön att packas. Funkar hur bra som helt och så är det billigt och inte så ansträngande 😛

 6. Jag läste igår på något forum att man kan spraya glansspray i hoven innan man går ut och rider. Men jag har dock inte testat det själv. 😛 Flera skrev att det fungerade iallafall.

 7. Polar Pads ska tydligen vara grejen! Jag har 2 par liggandes helt oanvända som jag kanske kan sälja, har lyckats bra med sulorna i år och fått dit dem precis i tid 🙂

 8. Nja jag tycker inte nåt av husmorstipsen funkar:-( Provade polarpads,gick sönder direkt.Min ena häst har iaf snösulor men hon gick ca 3 veckor med dem i lera,tyckte det kändes vanskligt men är tacksam nu att hon har dem.Min andra häst har hela sulor och fick behålla dem förra skoningen eftersom det då var hårt och knöligt.Nu har vi haft klutsnö 3 veckor,inte kunnat rida,enbart promenera och då haft hammare med mej och slagit styltor mest hela tiden…Fast på fredag är det dags för skoning igen.längtar!De senaste åren har det räckt att sätta snösulor i slutet av dec början av jan så man blev lite tagen på sängen att snön legat kvar.

 9. Jag har penslat hovarna med såpa-gel, sån man köper på burk.
  Det funkade väldigt bra, men kräver ju att man penslar på varje morgon.

 10. Man kan prova smörja med vaselin men hur länge det hjälper har ja tyvär ingen aning om då jag aldrig provat de själv 🙂 Men det kan va värt ett försök iaf 🙂

 11. Hörde att man ska kunna ”valla” med en stearinljusstump i hoven, men har ej testat: Vi gjorde precis samma misstag att inte sätta på snösulor vid skoningen och får vänta tills 9/1. Har inte heller främre broddhål i skorna så det går inte heller att fästa lösa sulor. Grrr… 🙁

 12. Tänkte inte heller på sulor vid förra skoningen. Fick panik när snön kom. Kollade runt men hade bara två broddhål på dem så tillslut jag ringde hovslagaren, han kom o la om skorna med snösulor. Blev dessuto betydligt billigare än att köpa avtagbara. Jag lyckades aldrig med olja el hovfett trots att jag verkligen försökte. Tack för en super blogg!

 13. Intressant att läsa alla tips här! 😀 Jag har läst om det där med att göra egna sulor av typ glasslock, men det känns som om det skulle bli väldigt vasst?
  Silikon, hm torkar inte det ut hoven? Eller det kanske det inte gör.. Får testa lite av era tips helt enkelt! 🙂 //Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *