Träns? Kandar?

För ett tag sen fick jag en kommentar; Rider du alltid på kandar? 🙁 (Notera den ledsna gubben)

Kort och gott kan jag svara nej på den frågan, men jag tänkte utveckla mig lite!

Eftersom jag nu alltid väljer att tävla på kandar, så känns det mest naturligt för mig att rida på det när jag tränar för en tränare. Så som hon funkar på träning är det meningen hon ska funka på tävling också, och då vill jag ha så lika utrustning som möjligt. Jag kanske rider 8 träningspass av 10 på kandar, när jag rider för Anki/Bosse.

Under resten av veckan rider jag relativt varvat, men absolut, jag rider mest på kandar om man börjar räkna gångerna. Säg att jag rider 3 dressyrpass på rad. Då går två av dem på kandar och ett på träns. Jag tycker att dels ska man kunna varva, utan att det för den skull blir så stor skillnad på hästen, sen är det ju faktiskt bevisat att hästens mun mår bra av olika bett och nosgrimmor. 

Nu har jag samma bridongbett på kandaret som jag använder till tränset. Alltså blir enda skillnaden med kandaret, att där kommer stången in i bilden. 

Mini trivs väldigt bra på kandar och funkar kanon på det. Då ser jag inte varför det skulle vara så negativt att rida på det? Det är ju inte så att jag sitter och hårddrar i stången, och att hon blir jättestark på vanligt träns sen. 

Sen får jag också säga att jag skriver långt ifrån om alla ridpass här. Det hinns helt enkelt inte med, och sen tror jag inte det skulle vara så jättekul att läsa om 300 näst intill identiska pass, för även om man försöker variera mycket så är kontentan den samma.

Våra olika träns! (Fast då egentligen med samma bett…)

// Emma

4 reaktioner på ”Träns? Kandar?”

  1. Hej! när jag läste frågan och ditt svar kom jag att tänka på min tränare, den ena av hennes hästar trivs väldigt bra på kandaret och gillar inte att bli riden utan stången. Det handlar ju mycket om hur man rider, det finns ju en orsak till att kandar bara används from medelsvår nivå! jag tycker absolut inte att det är ”konstigt” i ditt fall att rida med kandarstången! / Lovisa

  2. Tycker inte det är något fel i att alltid ha kandar om hästen trivs med det. 🙂 Däremot tycker jag att något är fel om man inte KAN rida hästen på träns (skvallrar om att hästen inte är korrekt riden..).
    Själv växlar jag och det går lite i perioder beroende på hur/vad vi tränar på, men använder nog mest träns faktisk.

  3. Äh…fungerar hästen bra på kandar ser jag verkligen ingen fel i att rida på det så ofta som man känner för det. Bara fjantigt att oja sig över det. Fortsätt som du gör tycker jag- du och din tränare känner hästen bäst.

  4. Jag kom på en sak nu när jag läste det här. Ren nyfikenhet, jag försöker inte insinuera att kandar är dåligt.

    Vad är egentligen skillnaden (funktionsmässigt) mellan en stång och ett pessoabett? Båda fungerar väl som en hävstång. För pessoa får väldigt mycket skit och anses så himla dåligt – men stång används i kandar och därmed av alla dressyrryttare. Är skillnaden bara att man inte använder stången hela tiden i ett kandar? Funkar en stång och pessoabett på samma sätt använda var för sig?

    Alltså, ni kanske inte har en aning om hur pessoa fungerar insåg jag nu men jag blev så nyfiken så jag testar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *