Kandar!

Vi har fått många olika frågor om kandar, så jag ska försöka på ett bra sätt sammanfatta lite!

Personligen tycker jag att hästen ska gå i en stadig form i alla gångarter, och med en viss grad av samling, innan man börjar introducera kandaret. Mini fick prova kandar på höstkanten som 6-åring, då vi redan hade debuterat MsvC. Man får ju välja i MsvC:1 till och med MsvB:3 om man vill ha kandar eller inte, så jag tycker inte att det behöver vara någon hets bara för att man ska upp i msv. (Varför man väljer att rida sin 5-åring på kandar, det förstår jag bara inte!)

Första gången jag sätter på ett kandar brukar jag kolla med det vanliga tränsets inställning, för att se ungefär hur jag ska sätta fast betten. Stången ska ju sitta något längre ner än bridongen, det brukar vara lagomt med ett – två hål ungefär, men det varierar från häst till häst!

I början brukar jag bara rida i skogen eller lite lätt på ridbanan. Jag brukar då bara ha ett lätt stöd på stångtygeln, bara så att hästen känner att det finns något där. Det räcker oftast att skritta lite på korta tyglar första gångerna. Jag har vant en hel del hästar vid kandar, och det har aldrig varit några problem! Bara man går lugnt tillväga så brukar det gå bra. 

Första gången med kandar!

Vad man ska ha för stång och bridong får man nästan prova sig fram. Min häst går med tredelat bett i vanliga fall, så det naturliga var ju att välja en tredelad bridong. Jag brukar alltid börja med en ganska snäll stång, alltså en med svag tungfrihet. Det finns en hel uppsjö av olika stänger, så som sagt, det är bäst att prova helt enkelt!

Mini har ett 3-delat bridongbett och en stång med liten tungfrihet från Sprenger. 

Hur hårt ska kedjan sitta?

När man tar i stångtygeln ska den bilda en vinkel på 45 grader till hästens mun. Varken mer eller mindre. Det är inte bra med en för hårt spänd kedja, men inte heller för lös! Många tror att det är snällare mot hästen att ha kedjan löst spänd, men det stämmer inte. En stång som ”faller igenom” får en felaktig inverkan, och är då inte snäll mot hästen.

Hur håller jag tyglarna?

Det är också en smaksak, men det vanligaste är nog att man har bridongtyglen som vanligt, mellan ringfingret och lillfingret, och stångtygeln mellan ringfingret och långfingret. Vissa rider med stången utanför lillfingret, men jag trivs bäst med den första tygelfattningen!

Det var en läsare som frågade om skumrem.
Jag har aldrig använt det och jag har aldrig sett någon som har det, men en skumrem använder man för att förhindra att hävstången rör sig framåt vid eftergift, alltså att skänklarna på stången rör sig framåt, och hamnar ”på fel håll”. Det kan de göra för att hästen fibblar med bettet, men är det så illa att de gör det, då bör man fundera över betslingen istället för att sätta på en sådan rem.

Skumrem på en stång

Är man osäker på kandar eller om det är första gången man använder det, ska man alltid vända sig till någon som kan mer! Det är väldigt viktigt att det sitter rätt och att man rider rätt med det!

Maria försöker på filmen här nedan att visa hur bettena sitter på hennes kandar. Arras gör sitt bästa för att medverka… Kandaret är inte hans favorit!

http://youtu.be/1eIrqH5QjZE

Jag tror jag har fått med det viktigaste, men har jag missat något fråga på! Eller om någon vill tillägga något! 🙂

// Emma

23 reaktioner på ”Kandar!”

 1. Funderade över… Har du lika lång stång som bridong eller är den 1cm längre? Har hört många olika bud om detta nämligen…

  1. Den är faktiskt lika lång! Egentligen ska den vara 1 cm längre, men när jag hade det så blev den för lång. Så det är nog också bara att prova sig fram! 🙂 //Emma

 2. Jag har faktiskt skumrem 🙂 Min häst fibblar inte alls med kandaret (håller oxå precis på att vänjas in men tar det jättefint) men när man tränsat honom så är kandarstängerna i linje med han ”munstreck” eller tom lite framför. Han har väll en konstig mun helt enkelt ha ha 🙂

 3. Jag tycker att det är lätt att hamna med ”handbromsen i” på kandar, så jag brukar rida ut i skogen från början för att hitta rätt bjudning 🙂 Vilken bra kandar-guide ni skrivit!

 4. Det finns väldigt många åsikter om hur man skal passa in kandaret, hur långa betten skall vara, vilken stång man skall ha osv. Lyssna på hästen är mitt råd, de ser olika ut i munnen och det är så olika vad de trivs med. 🙂
  Jag har skumrem på min häst, inte för att han är orolig i munnen när jag rider, men han fipplar och biter efter skänklarna, tyglarna osv när man leder eller när han står och väntar på gången=när han har tråkigt. Med skumrem risikerar han inte att få skänkeln in i munnen.
  En annan sak som är jättebra om man har en känslig häst är en ”kedja” i läder, en sån här: http://d3br2zgx0humm.cloudfront.net/cms_media/images/290x1000_fitbox-leather_curb_chain_guard.jpg Aldrig sett någon annan som har det så det är nog ganska ovanligt i Sverige, men hästarna gillar det! 🙂

  1. Det verkar finnas många olika anledningar till att ha skumrem! 🙂 En sådan läderkedja har jag aldrig sett faktiskt. Kan nog vara bra på en känslig pålle! //Emma

 5. Kan kandar göra hästen stum/stark i munnen? Funderar på o börja träna min häst på kandar för kommit upp i den grad samling innan passage/piaff har fått in henne i den men sen orkar jag inte hålla ihop henne ordentligt så som slår sig fri rekommendera du kandar då? 😉 ps hon är gammal nu och tävlas inte utan försätter utbilda henne för hon har sån otrolig kapacitet, men undrar om det bara är onödigt och börja krångla med henne 😛

  1. Rent spontant låter det som att hon inte orkar med den samlingen riktigt, kanske behöver lite mer styrka? Men absolut kan du vänja in henne med kandar, det tror jag nog, men det är ju egentligen bara till för att kunna förfina handen. Om man använder kandaret rätt så är det nog ingen risk att hästen blir stark eller stum! Lycka till! 🙂 //Emma

 6. Ett bra tips för en som ska börja rida på kandar, är att typ betsla sin egen fot. : ) Sätt alltså kandarstången på den egna foten, som om foten vore hästens underkäke med tunga. På med kedjan och prova sen att ta i tyglarna och se hur det känns. Jag har varit med om den övningen på en teorilektion och de flesta av oss blev lite chockade när vi insång vilken kraft hävstången får. Testa!

 7. Jag hade längre bridong än stång på båda mina och de trivdes väldigt bra med det, det nöp liksom inte vid bettringen då, de var väldigt fina i munnen båda två och skummade bra, inget tuggande och så, det är så olika på olika hästar, vilken vetenskap… En av dem hade högre tungfrihet än den andra dock.

 8. Hur ska man sätta bettena på kandaret har det någon betydelse, en del säger att man ska sätta stången på den lösa remmen och andra säger tvärt om.

 9. Hej!

  Jag funderar på att prova kandar på min häst men han har väldigt lten plats i munnen samt att han rids bara med rakt bett nu, funkar inte så bra med delade bett, hur ska man göra då? Han är så känslig gommen efter tidigare gombitning så han kan heller inte ha stång med tungfrihet. Ska prova en kompis kandar som ska vara det smalaste som finns, men kanske har ni nåt annat bra tips på vad man ska välja för bett så småningom?

  mvh
  Anna

 10. Hej!
  Jag tycker verkligen att det var bra och kul att ni tog upp frågan!:-)
  Men jag undrar om man nån gång rider med kandar på ponnyer, alltså på tävling?
  Har funderat på att börja använda kandar till min maxade C men undrar hur långt man bör ha kommit för att börja…vad tycker du/ ni??

  Tack på förhand! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *