Arras – Bosseträning torsdag!

Nu har jag precis kommit hem från Bosseträningen och tänkte skriva medan jag fortfarande har passet i huvudet. Jag börjar med att säga att jag är så himla nöjd med hjälpen jag fått idag, riktigt bra och nyttigt!

Bosse hade koll på att det gått bra för oss, och tyckte det var riktigt kul.

Början av passet – lösgjordhet

Bosse ville att Arras skulle vara mer lösgjord än vad han var till en början, jag fick böja igenom honom ordentligt och under en längre stund, så att han tillslut släppte igenom ordentligt i sidorna. När jag började böja igenom, så började han greja lite med munnen, men när han var helt lösgjord och gav efter, då stängde han munnen och blev helt mjuk och fin. 

Slutor – uppåt framåt!

Vi fick träna en del på slutor, speciellt till vänster där Arras blir lite smygande och låg. Istället för att tänka uppåt framåt. Jag fick börja slutan med att ta en ordentlig halvhalt på ytter tygel, se till så att han var rund och fin i sidan, för att sedan skjuta på framåt i mellantrav fortfarande kvar i slutan. Jag fick då även höja formen så att han växer ordentligt i slutan istället för tvärtom. 

Jag red även den linjen som finns med i Intermediairen med öppna på medellinjen till X – 8 metersvolt – sluta till hörnbokstaven. Öppnorna gör han bra, men slutorna kan bli bättre! 

Saxen i galopp

Efter skolorna i trav gick vi på saxen i galopp, som är svår. Bosse var supernoggran med hur vi gick in i saxen. Först upp på medellinjen – halvhalt – böj – flytta. Jag måste ta halvhalten och böja INNAN jag börjar flytta, så att jag gör en sak i taget. I övergångarna måste jag flytta ut honom för inner skänkel och upp på ytter tygel – böja om och sedan byta. Då är han uppe på den nya yttertygeln och han kommer att vara samlad i den nya slutan som börjar med en gång. Svårt!

Passagen och piaffen

Anki red samtidigt som mig och sa till Bosse att hon tyckte att han skulle kolla på piaffen, och ge oss tips på hur vi ska jobba med den. Först bad Bosse mig att rida passage. Det gjorde jag, och han tyckte att jag skulle kicka på lite till utan att han går framåt för mycket. Jag fick kicka till och ta en miljon halvhalter. Arras blev SUPER och Bosse tyckte att Arras hade en fin passage som han har lätt för. 

Han bad mig sedan gå ner till skritt och samla upp skritten och trampa till. Arras vill då gärna göra långsam passage och det får han inte. Då saktar jag ner till skritt igen, samlar upp honom och kickar igång. Några steg här och där trampade Arras till, då berömde vi. Bosse sa det att Arras måste få prova sig fram lite, och så fort han trampar till några steg så räcker det och då ska han få beröm!

Vi provade några gånger och vi fick allt till några tramp här och där som vi var nöjda med. Riktigt skoj och väldigt bra träning! Bosse tyckte att vi skulle träna piaffen från skritten för det gick bra. 

 

/Maria

2 reaktioner på ”Arras – Bosseträning torsdag!”

  1. Tack för att du delar med dej! Användbara tips för många. Svåra övningar och man tackar och tar emot för det är fler som kämpar med samma saker. Ständigt dessa halvhalter! Som måste vara både tajmade och ”lagom” så man inte får bromseffekt. Kämpa på! Det blir ju hur bra som helst.

    1. Det var så lite! Hoppas att någon kanske har nytta av något jag skrivit, jag har det om inte annat =) Bara att träna vidare!!

      /Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *