Träning för Bo Tibblin!

Tjoho vilken lång dag! Jag har nyss landat hemma och ska nu försöka att få ner i ord vad mycket dagens träning gav mig! 🙂

Idag har alltså jag och Mini tränat för Bosse. Tyvärr kunde jag bara vara med en dag, annars hade jag tänkt att rida två pass den här gången.

Vi började med att stämma av takten och tempot. Bosse tyckte att takten var för hastig i början, något jag ändå har jobbat mycket med, så det var inte lika hastigt som det har vart. Jag fick göra övergångar till skritt och sätta igång i trav, men i ett långsamt tempo. Efter ett par övergångar hade vi fått in rätt takt och då känns det mycket bättre. Mini har ju en ganska snabb fotförflyttning och får lätt väldigt hastig takt. Bosse sa också att man måste stärka henne i en långsam takt och tempo, hon kommer aldrig att bli stark i ett hastigt tempo! Sen kan man rida fram i ett högre tempo, men fortfarande ha kvar samma takt.

Vi gick sen över till att jobba med öppnorna. Vi började med vänster, den svåra, och Bosse var på mig att jag måste sitta på bakbenen, och jobba yttertygel mot innerskänkel. Hon häver sig annars in och öppnan blir väldigt ostadig och vinglig. Jag var tvungen att bli starkare i yttertygeln, och inte vara rädd för att ta tag i henne. Efter många försök fick vi till det, sen gick vi över i höger varv där det praktiskt taget blev bra direkt. Jag sa till Bosse att jag tycker själv att öppnor är väldigt svårt, och att det är lättare att rida slutor. Han sa då att det inte är så konstigt, för öppnor är en av de svåraste rörelserna man gör, och att slutor är mycket mer naturligt att rida.

I galoppen fick jag också börja med att rida övergångar. Hon ville gärna göra sig lång på yttersidan, och släppa ut bogen. Bosse sa att jag kan nästan inte bli för stark i ytterhanden, och jag får absolut inte ge efter där. Hon tycker att det är väldigt jobbigt att fatta galopp då, så då får jag vara med mer med skänklarna. Jag fick också testa gränsen lite och samla upp henne så mycket jag kunde, för att sen rida fram lite med bibehållen ytterhand. Hon tog detta arbete väldigt bra och det kändes som det lossnade lite. Ibland tappade hon takten lite och då var det för att hon inte var tillräckligt med på yttersidan.

Sen fick jag rida en volt tillbaka och skulle då byta innan jag kom till väggen. I första halvan av volten skulle jag bearbeta med innerskänkel och yttertygel. Efter halva volten, skulle jag göra tvärt om, alltså bearbeta den nya yttertygeln och nya innerskänkeln. Och sen då göra byteshjälpen innan väggen. I början blev hon lite hetsig och försökte dra, då skulle jag bara sitta kvar och samla upp henne igen. Absolut inte låta henne dra helt enkelt!

Sen började hon tänka rätt och bytte bak, men fick inte riktigt med fram. Jag var tvungen att vara jättenoga med att få henne mellan hjälperna och verkligen hålla om med skänklarna. Från vänster till höger har hon många gånger förekommit mig, och bytt före hjälpen, hetsat och gått iväg. Då sa Bosse ”nästa gång hon gör så, höjer du ytterhanden innan bytet”. Så det gjorde jag, och Mini gör ett perfekt byte…. Vi fick även till två bra byten från höger till vänster, och han tyckte att hon gör riktigt fina byten när det blir rätt!

Jag känner att jag fick så mycket ut av dagens träning och det var verkligen jättekul att träna idag! Många små, bra och värdefulla tips som jag nu ska ha med mig när jag tränar vidare!

Så här gör man när man försöker tränsa medans pålle kollar in fotografen…

Sen råkade jag glömma bort att hon stod i boxen med ett fleecetäcke som inte hade någon gjord. Möttes av den här synen, och vill också påpeka att detta är hästen som blir rädd om man kommer för snabbt med täcket mot henne…:

// Emma

10 reaktioner på ”Träning för Bo Tibblin!”

  1. Det där är ju helt fantastiskt ”nästa gång så höjer du ytterhanden lite” och så vips så funkar det. Små små knep som gör enorm skillnad. Nu sitter jag nästan och blir lite lyrisk över hur duktiga vissa människor är och vilken känsla för ridning de har utvecklat. Tänk om jag bara kan komma halvvägs dit åtminstone, då skulle jag bli glad!

    1. Det är verkligen fantastiskt! Jag har tänkt på det flera gånger jag tränat för Bosse, och han sett vårat problem efter 20 sekunders ridning.. //Emma

    1. Oj det glömde jag skriva, var ju en ganska relevant fråga.. 🙂 Det var den gamla yttertygeln som jag skulle höja när vi var på väg tillbaka till spåret. //Emma

  2. Att som åskådare stå vid sidan och se hur dessa små korrigeringar funkar är oerhört inspirerande. Sen är det ju viktigt att man har en tränare som ser de här små detaljerna o kan förklara hur man ska förändra/förbättra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *