Bogar hit och dit

När jag red Elton för ett tag sedan så berättade jag att han hade problem med att få in höger bog samtidigt som han petar ut vänster bak mest hela tiden. Jag fick då uppmaningar om att skriva lite mer noggrant om vad jag gjorde för övningar etcetera. 

Så här jobbade jag med Elton:

Efter att jag värmt upp lade jag mig på en 15-meters volt i höger varv. Det var då det blev extra tydligt att Elton tryckte in höger bogen och gick utanför sig lite med vänster bakben. Kruxet här tycker jag är att: Lossar jag inner sida och trycker in högerbogen med min högra skänkel, så petar Elton ut vänster bak ännu mer till vänster. Därför såg jag först till att han var helt böjd och ställd i höger sida – lät honom inte för en sekund trycka in högerbogen mot mitten – samtidigt som jag försökte få Elton att peta in vänstra bakbenet inunder sig.

Snacka om att man får jobba med sin koordinationsförmåga när man rider. Ju längre man ridit, desto tydligare och snabbare känner man ju när man ska korrigera allt detta samtidigt. Elton försökte slingra sig ur, när han hamnade rätt med bogen, så ville han bli lite låg och då fick jag försöka höja formen något. Då ville han genast peta in högerbogen igen, så jag fick vara på honom hela tiden.

När jag red över i vänstervarvet kändes det mycket bättre, men där ställde jag över till höger och även i detta varv, vara med och stötta högerbogen så att den inte ramlade ut till höger. 

Jag red ut på långsidan och red då några slutor (försök till sluta) i höger varvet. Det blev inga perfekta slutor, men här kom jag åt både höger bog och vänster bak. Även i galopp hade jag detta tänket när jag red på fyrkanten. 

Jag vet att Christine brukar rida förvänd galopp på Elton och kommer åt honom på det sättet, så det är också ett tips. Jag brukar göra det på Arras också emellanåt, alltså att tex. rida i höger varv men i vänster galopp och ställa inåt, eller vice versa i andra varvet. Men då måste man även hålla lite koll på bakdelen så att inte den svajar åt olika håll. 

Något som jag och Elton jobbade med var också att han skulle gå i exakt samma form innan – under – och efter galoppfattningarna, så att han inte höjde formen som han gärna ville. Jag fick göra om några gånger, men när jag hade honom rätt innan fattningen, och lösgjort, så behöll han formen i fattningen. Jag gillar ibland att flytta hästen lite lätt precis innan förberedelsen, för att sedan ta en halvhalt och fatta…

/Maria

 

5 reaktioner på ”Bogar hit och dit”

  1. Jättebra info! 🙂 Speciellt eftersom jag har exakt detta problem med min häst också.
    Bara att kämpa på! 🙂

  2. Sliter med samma problem, så jag vet exakt vad du menar. Fick bra tips av min käre JP, förutom förvända galopperna, och att motställa på volten (den är bra): rid volten i skritt och bitvis rid bakdelen lite utanför spåret, krama yttertygeln och få honom att kryssa över fram några steg, och ur den rörelsen rid antingen lite skänkelvikning tillbaka ut på linjen, eller sluta tills du vänt igenom volten, byt varv och arbeta andra sidan. Sedan kan du rida volten med tagen bakdel, räta ut och motställ och rid med bakdelen utanför spåret. Det brukar fungera bra för att lossa bogarna och få honom liksidig. Inre bak kommer med ”på köpet”. Och massor av korta bitar av öppna, först längs väggen och sedan på kvartslinjen. (både i skritt och trav) Då kommer kvittot. Svårt, men så härligt när hästen äntligen blir rak!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *