Fram/avskrittning

Vi har fått en del kommentarer och frågor angående varför vi skrittar fram våra hästar innan vi rider, och varför vi gör detta för hand.

Nu är jag ingen expert, men jag svarar på varför jag själv tycker det är bra med avskrittning/framskrittning, utan någon forskningsrapport som stöd!

För oss (tror talat för både Emma och mig) har det alltid varit självklart att skritta fram/av hästen, så har det varit sedan vi var små och så gjorde man redan på ridskolan när vi började där för hundra år sedan. Då skrittade man alltid fram (dock uppsuttet), för att efter lektionen skritta av.

Jag jämför det med min egen träning. Säg att jag ska ut på en joggingrunda, då vill jag inte gå utanför trappen och skjuta iväg i en älgtrav. Då vill jag gärna börja gå lite, för att sedan börja jogga sakta, just för att musklerna ska hinna bli varma och för att jag sakta ska få upp ett flås. Förr i tiden när jag spelade fotboll och någon värmde upp för dåligt, var det ofta någon som skadade sig.

Tänk då hästen som har så mycket muskler som behöver värmas upp, blodet med syre behöver pumpas runt hela deras stora kroppar så att det når ut till musklerna. För att förebygga skador och för att hästen ska bli varm i kroppens alla muskler, så skrittar jag fram i cirka 10 minuter och joggar sedan igång hästen lugnt.

Varför skrittar vi fram avsuttet då? Ja, varför inte? Jag själv får komma igång och röra på mina muskler. Och jag tänker, varför sitta och lata sig 10 minuter på hästens rygg när jag själv kan få en liten promenad?

Efter joggingpasset vill jag inte avsluta superflåsig och andan i halsen, för att bara tvärstanna och kliva in och sätta mig i soffan. Då vill jag varva ned, jogga lite lätt och gärna gå sista biten. Speciellt om jag fått mjölksyra och om ev. slaggprodukter behöver föras bort. Alltså gör jag likadant med hästen, jag vill att den ska få en chans att varva ned, jag släpper aldrig in den i boxen om den fortfarande flåsar. Jag brukar se till att jag gått såpass länge att Arras får tillbaka som normala andning.

Att skritta fram och av tycker jag är superviktigt.

/Maria

11 reaktioner på ”Fram/avskrittning”

 1. Jag har precis läst träningsfysiologi för häst, och det är helt rätt! Precis som för människor. Framförallt så bör man värma upp innan ett ridpass (både skritta fram ordentligt samt inte börja sätta press direkt i övriga arbetet) för att rätt muskeltyper ska kunna börja arbeta. Börjar man direkt att rida utan att värma upp så är det enda som kommer mjölksyra.. Dessutom måste hästen kunna förbereda sig psykiskt för vad den ska göra, komma igång med andning, musklerna ska bli varma och kroppen ska börja transportera runt syre. Tack för en bra blogg!

  1. Ja det känns ju liksom logiskt och vi har alltid gjort så och det har känts självklart, men alla kör inte på samma spår =)

   Tack själv!

   /Maria

 2. Jag skrittar alltid fram före och skrittar av efter. Jag går alltid med min unghäst i fram och avskrittningen. Tycker som du att det är skönt att röra på sig och bli varm innan och sen är det skönt att varva ner efter, tror att min lilla Totto tycker likadant! 🙂

 3. Finns det människor som INTE skrittar fram och av? Det känns ju som det mest självklara i världen. Sen hur länge man gör det brukar ju vara mer varierande, Brink mfl säger att de (läs: hästskötaren) skrittar fram i 20 minuter. Så duktig är ju inte jag, men 5 minuter är ett absolut minimum för mig.

  1. Det finns det faktiskt! Men jag förstår inte hur man kan ha samvete att inte göra det, det säger sig självt tycker jag, hur viktigt det är. Framförallt för hållbarheten. //Emma

 4. Hästmänniskor över lag är rätt dåliga på träningsfysiologi. Jag som kom från fotbollen till hästvärlden blev verkligen förvånad över kassa träningsupplägg, att man inte tränar upp/ned hästen beroende på säsong och att mentalträning inför tävling var helt främmande.

  Jag tror det kommer men det tar tid.

 5. Sen är ju skritt otroligt nyttigt för hästen också. Jag läste om en distansryttare på elitnivå, (kommer inte ihåg vilken), och hon sa att hon alltid skrittade sina hästar, dock uppsuttet, på ganska hårt underlag i minst en till två timmar 1-2 pass i veckan. Detta för att stärka hästen och för att öka hållbarheten.
  Jag tror att många gömmer bort att skritt är en väldigt bra träningsform för hästar.

 6. För mig har det alltid varit självklart att både skritta fram och skritta av. Något annat alternativ har liksom aldrig funnits. Kan inte förstå att det finns de som inte gör det. Det är precis som ni skriver att man själv skulle aldrig börja träna utan att värma upp först. Samma sak med hästar!

 7. Jag hajjade till på att du skrev att läsare hade frågat VARFÖR ni skrittar fram och av hästarna, trodde först du hade skrivit fel. Insåg sen att det inte var så och blev mörkrädd. Undrar om dessa har gått på ridskola?

 8. Att inte skritta fram/av sin häst är enligt mig idiotiskt!! Sen att det verkligen finns folk som inte gör det är läskigt!! Sen har jag själv en häst som funkar inte skritten funkar inte trav/galopp heller….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *