Underbara Skåneland!

När jag och Maria hade tagit stundenten, så började vi prata lite smått om att jobba med hästar. Efter lite diskuterande författade vi ihop ett brev och skickade till några ganska så kända ryttare. Resultat? Noll svar. 😛

Så vi satte in en annons i Ridsport och då kom det lite mer svar. Ett av dem var från Charlotte Hamilton som drev en liten ridskola och hade en hel del unghästar och avelsston. Hon bodde i Össjö utanför Ängelholm i Skåne. Vi bestämde träff med henne under Stockholm horse show (där hon både bjöd på biljetterna och boende!) och efter det så bestämde vi att vi skulle åka ner och provjobba i en månad.

19 år gamla packade vi ihop oss själva och våra hästar och flyttade 50 mil ner i landet! Detta var alltså 2004.

I ungefär 8 månader levde vi en drömtillvaro där vi tog hand om våra hästar, och Charlottes hästar. Hon var inte hemma så mycket, så vi hade ganska stort ansvar. Vi fick åka iväg på massor av roliga saker, bruksprov, till hingsstationer, tävlingar och olika dressyrstall. Vi bodde på Össjö gård, som är en gigantisk herrgård. Vi hade en lägenhet i ena flygeln och hade stallet runt hörnet.

Under tiden vi bodde där började vi träna för Daniel Forsback. Han drev ett utbildningsstall i Bjärnum och kom till oss en gång i veckan för att ha träningar. Vi fick även vara hemma hos honom en del och rida lite av hans hästar. Jag visade bl.a. en häst åt honom på kvalitén, och har aldrig vart så nervös någonsin tror jag. (Hästen var riden 10 gånger och var efter D-day…..)

I oktober bestämde vi oss för att flytta tillbaka hem igen. Jag kände väl att jag inte var riktigt klar med hästjobbandet, så när Daniel frågade om jag ville börja jobba med honom, då han flyttat verksamheten till Össjö, så behövde jag inte mycket betänketid!

Så i januari 2005 flyttade jag återigen ner till Skåne, med häst fast utan Maria!

Nu blev det lite mer ”vanligt” hästskötarjobb jag fick ägna mig åt. Daniel hade två stall och några uteboxar på gården, totalt var det ca 13 platser tror jag. Ibland hade vi hästar i något av de andra stallen också (det fanns 5 st på gården), och som mest hade vi hand om 17 hästar. Under vissa perioder fanns det praktikanter på gården, men för det mesta var det bara jag och Daniel som jobbade i stallet.

En vanlig dag kunde se ut såhär:

 • Tjugo i sju, jag ramlade ur sängen och direkt i första bästa klädesplagg. Kaffebryggaren var laddad sen innan, och med en plastmugg med kaffe i promenerade jag ner till stallena och fodrade alla hästarna.
 • Från sju och ca 2 timmar framåt (beroende på hur många hästar som fanns), mockade jag alla boxar, sopade, krattade utanför stallen och släppte ut de hästar som skulle ut. Sen gick jag hem igen och åt frukost.
 • Sen brukade Daniel komma ner och vi började jobba med hästarna. Jag gjorde iordning hästar åt Daniel, longerade unghästarna och de som hade vilat. Jag fick även rida en hel del, och hade vissa hästar ”som mina” (det var oftast lite mindre hästar, eftersom Daniel är 2,5 meter lång..). Ofta kom det kunder och då skulle saluhästarna visas upp i bästa skick.
 • Framåt 12-13-tiden hade vi lunch mellan en och två timmar. Ibland red jag och fixade med mina egna hästar, ibland gick jag in och sov… De hästarna vi inte hade hunnit med på förmiddagen red vi då efter lunch.
 • Jag brukade kvällsfodra mellan sex och sju ungefär, sen var arbetsdagen slut! Så här jobbade jag 7 dagar i veckan, och var helt ledig varannan söndag. Men det var helt underbart! (Så här fem år senare har jag glömt alla nackdelar.. 😉 )

Vi var även iväg på mycket roliga och lite udda saker. Bland annat var vi iväg till en Shire-hästuppfödare och red in deras hästar! Jag kommer aldrig glömma den gången Daniel skickade iväg mig på en shire-hingst (se bilden nedan…) som var riden ungefär 4-5 gånger, på en uteritt runt byn. Han hade sådan grotesk nacke, att man fick titta på sidan uppe ifrån sadeln för att se framåt. Men det som är bra med de hästarna, är att de har inte samma flyktinstinkt som andra hästar, och är väldigt snälla att ha och göra med. Folk tittade iallafall konstigt på oss, när lilla Emma kom skrittandes på den största hästen i hela världen.. 


Fina Acle Magnum, som tyvärr inte lever längre. Bild från www.stallherkules.com 

Jag var nere i Skåne till sommaren 2007, då jag valde att flytta hem igen. Det var ett ganska svårt beslut, men jag kände att jag ville inte riskera att tröttna på hästarna, som jag sett så många andra göra, som jobbat så mycket. Det var iallfall en väldigt rolig och lärorik tid, samt en hel del slit! 😉

Nu följer en bildbomb…

Vi börjar med själva huset då. När Hugo och Charlotte var bortresta, hade jag hand om detta jättehus. Tur att jag hade tre vakt-labradorer.. 😉

I det vänstra huset bodde jag (och såklart Maria då, när vi två jobbade där!)

Lite omgivningsbilder. Underbart!

Lite övriga bilder:

Fina Roberto (f.02 e: Rotspon-Pontus) Världens coolaste häst. Gick förvänd galopp och skänkelvikningar ungefär andra veckan efter att han blev inriden. Vilken ridbarhet! Han hade även man på ryggen som man fick klippa bort med jämna mellanrum:

Ibland hade vi sådana här söta bebisar!

En av ”vakt”-labbarna. 

Maria kom och hälsade på ibland!

En ledig stund tillbringades ibland så här. Notera den gigantiska tvn!

Köket

Köksbordet…

Welton, en av mina foderhästar. Han bodde i en box med egen altan! Han hade även ett tak över en del av altanen. Här ute stod han faktiskt mer än inne i boxen!

Ett av stallena

Charlottes häst Tänk om (f. -00 e: Chapman-Carnoustie xx) Superfin häst, med en del egen vilja!

En annan av mina lånehästar, Batseba (f. -98 e: Bellini-Chapman-Carnoustie xx) Underbar häst som jag hade i ungefär 4 år. Hon följde även med mig till Karlstad när jag flyttade hem.

Ibland hade vi sådana här söta, fast sjuka, bebisar, som tyvärr inte överlevde..

Vi var även iväg på bruksprov två gånger, här ligger den godkände hingsten Playtime 1104 (f. 03 e: Prestige-Saluut) och sover. Han blev godkänd som 3-åring och det var verkligen jättehäftigt att vara med om! Han gick tyvärr inte igenom som 4-åring, och idag tror jag inte att han lever längre.

// Emma

25 reaktioner på ”Underbara Skåneland!”

 1. Kul inlägg! 🙂 Batseba är halvsyster med storhästen jag har på foder nu, han är också e. Bellini och dessutom f. -98 🙂 Vad jag kan se på bilden verkar de ha ganska liknande utseende!

 2. Kul läsning! 🙂
  Oj vad jag känner igen mig, har ju själv jobbat i stall i två omgångar. Visst är det så att man glömmer det jobbiga, ångrar mig inte en sekund att jag åkte iväg. Dessutom var man ju yngre och orkade… 😉
  Nu är man nog lite mer kräsen också och skulle inte stå ut med att bo i ett hål väggen och dela kök och badrum med typ 5 andra (iaf inte jag).

  1. Eller hur! Nu hade jag aldrig orkat jobba så mycket.. Jag hade ju tur och bodde själv och slapp dela allt, men det var lite… orenoverat så att säga.. 😉 //Emma

 3. Åh, vad kul! Tar själv studenten till sommaren och skulle mer än gärna jobba med hästar! Vad skrev ni i annonsen ungefär? Undrar lite hur man går till väga. 🙂

  1. Oj, jag minns inte riktigt vad vi skrev.. Men jag tror vi beskrev vad vi sökte (dressyrinriktat stall), hur gamla vi var och att vi ville ha med egen häst. Och kanske vilken nivå vi var på. Det bästa är nog att annonsera på typ Bukefalos kan jag tänka mig! 🙂 //Emma

 4. Världen är bra lite egentligen.. Daniel har ju regelbundet kommit upp till Örebro i ett par år för träningar och jag har då oftast passa på att träna för honom. Han är otroligt trevlig och framförallt extremt duktig på att hitta på effektiva och pedagogiska övningar! Han kommer för övrigt till vårt stall sista helgen i mars för träningshelg! 🙂 Ska även passa på att gratulera till en fin ritt i lördags, jag tycker hon ser kvickare ut i kroppen och det verkar som om mycket börjar falla på plats, kul att se! Jag och Flisan hade ganska mycket missar men det hade jag nästan räknat med på årsdebuten. 😉

  1. Tack så mycket, jag är väldigt nöjd med henne! 🙂 När blir nästa tävling för dig?
   Jag var faktiskt till Örebro och tränade för Daniel en gång efter att jag flyttat hem, men sen rann det ut i sanden.. Du får hälsa så mycket till honom! 🙂 //Emma

 5. Vilka härliga bilder, och vilken häst!! Jisses vad stor han var, shire-hingsten. Jag tycker ni kan flytta ner hit igen så man får se er live på tävlingsbanorna 🙂

 6. Hej!

  Verkligen kul att läsa om! Påminner mig mkt om vad jag gjorde efter studenten (det var också 2004) 🙂
  Jag gjorde nästan precis samma sak, men jag åkte till Spanien istället!

  Jag bodde på en hästgård på landet, i ett eget litet hus, jobbade o slet i stallet hela dagarna. Jag var dock ledig varje lördag. Men var ute o dansade en hel del också.. oftast vajre ons, fre, lör..
  Förstår inte hur jag orkade. Men jag kan inte komma ihåg att det skulle ha varit såå jobbigt, bara att det tog väldigt länge ibland att mocka alla boxar.

  Jag stannade i ca. 7 mån o åkte sen hem o sku bli seriös o plugga. Det höll 1 år sen var jag tillbaka i Spanien igen o stannade 3 år till. Men nu sedan 2009 pluggar jag dock till veterinär i Uppsala: Men jag planerar nog att flytta tillbaka till Spanien när jag är klar med utbildningen.. Men det kommer väl aldrig att bli samma sak som det var när jag var 19 förståss 🙂

  1. Haha, nä även o det ”bara” är 5 år sedan jag jobbade med hästar, vette tusan om jag orkat med samma tempo nu, men jag hade förmodligen inte tackat nej idag heller. Dock är jag betydligt dyrare i drift nu, haha! 😀 //Emma

 7. gud vad roligt att se bilder och läsa från er/din tid här nere. Jag själv bor väldigt nära Össjö så det är extra kul eftersom man känner igen vissa saker på bilderna 😀

 8. Shirehästen du red Alce Magnum är pappan till två av shirehästarna som min blogg handlar om, Björklundagårdens Freja och Björklundagårdens Agon! Hur var han att rida, för jag har hört att han lär ha varit ganska ”dum i huvudet” att ha o göra med. Blev helt paff när jag såg bilden och läste att det var deras pappa 😀

  1. Vad kul! Jag kommer inte ihåg att han var något extra besvärlig. Visst, han var en betäckande unghingst så man fick väl vara bestämd mot honom, dock var aldrig inridningen något problem! Det var ju lite si och så med framåtbjudningen på dessa hästarna, men de var aldrig svåra att rida in! 🙂 //Emma

 9. Ser att du har bild på Roberto som jag köpte via Daniel, vill gärna vet mer om honom så har du info tar jag gärna emot 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *