Rapport från dressyren!

Igår satt jag och tittade först på den öppna träningen med de topp nio rankade ryttarna i Världscupen, och sen på masterclinicen med Kyra.

På den öppna träningen så kommenterade Eric Lette och Mats Eriksson. Inne på banan var:

Patrik Kittel – Toy Story

Tinne Vilhelmson-Silfvén – Don Auriello

Isabel Werth – Warum Nicht

Rose Mathisen – Bocelli

Cecilia Dorselius – Lennox

Helen Langehanenberg – Responsible

Bo Höstrup – Cajo

Siri Helljesen – Dorina

Värt att notera var att alla ryttarna red med hjälm, utom Isabel Werth! En eloge till dem!

Eric Lette började med att kommentera att ryttarna valde att rida i olika form på hästen. Han tog också upp ämnet rollkur. Han sa, något som jag tycker var bra, att en häst ska gå att ändra och rida i olika former. Han menade att ryttarna på den här nivån har stor kunskap om vad som är skadligt för hästen, och de skulle aldrig utsätta dem för något sådant. Alla hästarna inne på banan såg väldigt avspända och trygga ut i sitt arbete, och så länge man vet vad man gör, så var det inte fel att rida så. Det syns på hästen när den är bekväm i sitt arbete, och inte en enda häst protesterade under träningen. Tänkvärt!

Jag tittade mycket på Patrik Kittel när han red, och han är min nya idol!! Han red så mjukt, så varierat, så fint. Han klappade sin häst under hela passet och hästen såg så sjukt arbetsvillig ut. Lyssnade han inte en gång tryckte han till den med skänkeln en gång, så flög han fram. Alla borde få se Patrik rida så. Inspirerande!

Jag blev också förälskad i Warum Nichts öron. Världens längsta, mest avspända öron, som guppade i takt med resten av kroppen. Tyder på en avslappnad häst!

I 45 minuter red ryttarna inne på banan, och gissa om jag var ridsugen sen!

Sen började masterclinicen med Kyra Kyrklund

Den handlade om samling hos den unga hästen för att sen gå vidare till den mer rutinerade hästen. Hon pratade mycket om sitsen och man ska låta hästen bära upp ryttaren och inte tvärtom. Man ska tänka på att låta tyngdlagen göra sitt, och sitta tungt i sadeln. Försöker man knipa med benen eller fötterna, kommer man bara att försöka att sitta ner genom att stå upp. Takten bestäms av ryttarens skänkel och man ska ”killa hästen under magen” och få den att arbeta upp med ryggen.

Det var verkligen jätteintressant och jag är så glad att jag bestämde mig för att åka på detta. Nu är jag väldigt ridsugen!!

Patrik och Toy Story under den öppna träningen

// Emma

 

6 reaktioner på ”Rapport från dressyren!”

 1. Låter toppen! Hade också velat åka till SIHS i år med men det känns rätt okej att missa det när jag är i tyskland och besiktar min nya hannoveranare (som också gick igenom!). Nått som jag har funderat på är vad hästarna har på benen (som bilden på Patrics häst), man ser det ofta på framridningar. Ser ut som megatjocka lindor, nästan stallbandage. Har du nån aning om vad de lindar med och varför?

  1. Det är vanliga paddar modell längre (och säkert tjockare..)! De har det för att slippa ha boots på hästen, för att skydda helt enkelt!
   Och grattis till hästen!!! 😀 //Emma

 2. Patrik är min största idol sedan ett bra tag tillbaks,har varit på clinic med honom också….och jag bara älskar den killens ridsätt!!!! Han har paddarna så långt ner för att det även ska skydda mot smuts och sand i den känsliga karleden som även då skyddar mot ev uppkommande mugg…. =)
  Hade gjort typ vadsomhelst för att få vara där du är idag!!! =( men tomten kom inte med några tidiga julklappspengar… =/

 3. Var också där igår och fotade för fullt! Tyckte Don Auriello såg grym ut och fick till några riktigt fina bilder. Kunde satt några spänn på att han och Tinne skulle vinna idag, det syntes liksom redan då! 🙂
  Andra behållningen var Isac i, heeeelt fantastisk häst!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *