Virusabort…

Ja nu har provsvaren kommit och tyvärr så visade det sig vara EHV-1, dvs virusabort. (Jag har väldigt svårt att inte skriva abortvirus, men detta är tydligen det korrekta namnet…)

Lite kort om detta virus, som alltså kan drabba alla hästar, inte bara dräktiga ston.

Förekomst

Infektioner med herpesvirus är mycket vanliga inom hästpopulationen både i Sverige och övriga världen. Det finns flera olika herpesvirus som drabbar häst. EHV-1, det mest fruktade av dessa förorsakar abort, övre luftvägsinfektion eller neurologisk sjukdom.

Symptom

EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symptomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer framför allt hos unga hästar. Även ödem (svullnad) i benen kan förekomma.

Smittvägar

EHV-1 är framförallt en luftburen smitta. Hästar med övre luftvägsinfektion, orsakat av herpesvirus, sprider miljoner viruspartiklar med nysning eller hosta. Dessa fångas upp i näsborrarna av mottagliga hästar. Även tysta smittbärare kan sprida smitta med utandningsluften utan att själva visa tecken på sjukdom.

Herpesvirus finns kvar latent i  kroppen i  vilostadium och kan reaktiveras vid senare tillfällen i livet. I vilofas är virus inte smittsamt. 

Behandling

Vila i samband med förkylningssymtom och vid behov symtomatisk behandling. Kontrollera hälsotillstånd och kroppstemperatur dagligen. Det är viktigt att hästen får möjlighet att återhämta sig. Med tanke på risken för komplikationer bör hästen vila minst ett par veckor till en månad efter att den varit fri från symtom.

Prognos

De flesta okomplicerade fall läker på några veckor.

Vi kommer att vara isolerade i tre till fyra veckor efter att sista hästen är feberfri. Dvs ingen träning på en lång tid framöver.

// Emma

10 reaktioner på ”Virusabort…”

 1. Usch! Jobbade på ett stall som fick virusabort på alla lektionshästar. Det var jättejobbigt och enbart ett fåtal blev inte riktigt sjuka! Hoppas ni klarar er bättre!

  1. Inte kul det här, och det känns som det kan bli segdraget. Än så länge har bara ett fåtal hästar (kanske 5 st?) haft upp mot 40 graders feber. Sen har en hel del haft förhöjda temperaturer, som sen har gått ner till normalt igen. // Emma

 2. Tråkigt för er!

  Jag undrar om ni inte kunde skriva lite om att åka på meeting? För oss stackare som ska ut på våra första nu till våren som kommer. Jag skulle vilja veta lite rutiner, vad man ska tänka på, hur man ska packa m.m.

 3. Mycket tråkigt! Men ni får se det från den positiva sidan: Tävlingssäsongen är iaf slut 🙂
  Hoppas det går fort nu så alla kusar i stallet blir friska! Aldrig kul att vara isolerade, har varit det för kvarka en gång och det var mindre än kul så att säga.

  1. Usch, jag har oxå vart med om kvarka en gång…Vill jag inte gärna vara med om igen, minns att vi fick tömma varbölder och att ett par hästar höll på att stryka med. Tror vi var isolerade i nästan 3 månader. // Emma

  1. Verkligen, jag hade ju tänkt att tävla i november, men ändrade mig, och det var ju tur! Lite tråkigt att ställa in sig på något, och så måste man avboka.. //Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *