Måndagens träning

Jag hade en väldigt pigg och glad Mini-häst inför måndagens Anki-träning. Något även Anki påpekade, att även om vi är på henne lite om att aktivera bakbenen, att ändra sig, ställa mer, vinkla hit och dit så ser hon så glad ut hela tiden. Det finns inga protester i den lilla hästen, utan hon försöker och försöker. Jag överdriver inte om jag kan räkna gångerna hon faktiskt har satt sig på tvären till, ja kanske tre gånger? Nästan så jag minns alla tillfällena till och med! 🙂 Sen kan det lätt bli för mycket Mini att försöka reda ut, speciellt när hon hetsar upp sig och börjar ta alldeles för många egna initiativ. Dessa har dock blivit mindre med åren, men oj vad de fanns där när vi skulle börja med galoppombyten…! 😉

Åter till träningen då! Vi började att checka av traven. I höger varv så var vi väldigt nöjda från början, takten var bra, formen likaså och Mini var fint i ramen. I vänster varv var det lite svårare att få in vänster bog och få en fjädring till yttertygeln. Jag fick tänka lite öppna i volten, utan att hon fick slänga ut bakdelen, det var bogen – framdelen som skulle flytta sig. Detta blev betydligt bättre ganska snabbt.

I galoppen har vi lite kvar innan vi är tillbaka. Mini vill gärna dra isär sig och bli lite flack, istället för att runda upp ryggen och komma över bakbenen. Det har ju med styrkan att göra – hon orkar inte riktigt än. Men vi får till små sekvenser hela tiden, många förlängda halvhalter som gör att hon får samla sig några steg i taget. Det är så små marginaler och vips så har Mini fallit isär, utan att jag nästan märkt det. Det krävs alltså en aktiv ridning från min sida, här får man inte tänka på annat inte! 😉 Vi fick iallafall till det några steg då och då. Nästa träning ska vi starta med galoppen, hon blir så himla trött snabbt och då orkar hon absolut inte. Bättre att börja med det jobbiga när hon har energi kvar. Traven klarar jag av att reda upp hyfsat bra på egen hand, jag tränar ju bara 30 minuter, så det är lite knappt om tid. Mini behöver ett par skrittpauser under tiden också.

Igår red jag ett pass i ridhuset igen och tog mig igenom galoppen som stundtals kändes superfin!! Vi kommer sakta, sakta tillbaka!

Tröttsamt! Mini får varje höst knölar och små sår i ansiktet, därav massa ludd här och var. Jag provade att rida med remontnosgrimman, men det uppskattades inte, så hon får se ut så här ett tag!

Nytt schabrak från vårt stall, Vicini. Passar Mini finfint!

Magen försvinner mer och mer… 😛

Bra träning!

Måndag = Anki-träning! Det har dock inte varit så mycket av det under sommaren, då mitt sommarschema tydligen gick ut på att jobba så många måndagskvällar det gick, så jag har fått åka ut till Anki istället. Men igår kunde vi vara med, och nu har jag lagt mitt egna schema i höst, och passade på att lega veto-tid på alla måndagskvällar! 😉

Anki fick se filmen från Hagfors och även läsa protokollet. Hon tyckte att traven var det bästa hon sett henne trava inne på banan, även om vi kan bättre! Sen tyckte hon att vi (jag) slarvade bort lite poäng i övergångar och hörn – skärpning!

Vi arbetade med lite programdelar ur galoppen igår. Bland annat serierna. Vi kom på att jag måste vara mer noggrann med vägen, speciellt i serierna ur vänster varv. Mini trycker gärna lite åt vänster, och när jag upptäcker att linjen är på väg åt fel håll så börjar jag krångla till det för mycket, då struntar Mini i byteshjälpen. 😛 Jag får inte heller släppa iväg henne efter bytet, utan jag ska tänka; Byt – samla, samla, byt. Sen får jag inte släppa vänsterskänkeln, utan den ska ligga på plats hela tiden! Mycket att hinna med på en diagonal..
Men det blev snabbt mycket bättre, så detta ska vi jobba vidare med.

Vi fick även öva på saxen som är i St George. Det blir faktiskt ganska bra, även om jag tycker att det är svårt. Jag måste bara tänka på att komma ut lite tidigare i andra slutan så att vi hinner rida rakt en steg innan bytet, så det blir mer markerat.
Tillsist fick vi öva uppridningar. Det har jag slarvat lite med. För något år sedan fick vi alltid 8:or och till och med några 9:or på dessa. Mini har tyvärr lärt sig att halten kommer, det har stressat mig så jag bara har fokuserat på att hon ska galoppera hela vägen fram. Det gör att jag inte förbereder halten tillräckligt och då passar hon på att ställa ut bogen åt vänster. Jag fick öva galopp – halt på andra ställen, då blir de jättebra! Jag måste ta med mer sådan träning i vardagen helt enkelt, och varva med att rida uppridningar utan halt, så hon inte förekommer mig.

Det var en väldigt rolig och positiv träning igår, Anki tycker att Mini är så rolig att jobba med  och att det är så kul att vi märker tydliga förbättringar nu. Det finns mer att ta av, och Mini har verkligen byggt upp styrka nu under det senaste halvåret. Vi får hoppas att det håller i sig!

Till helgen väntar start i Wermlands Equestrian Games, Lag-SM går ute på Hammarö, vi ska dock rida kringklasser men det ska bli väldigt kul att bara vara med! Det pågår även hoppning samtidigt, så passa på att åka till Hammarö till helgen! Hästfest! 😀

IMG_5793 (1)

Koncentrerade…

//Emma

Badkruka eller inte?!

Jag och Michaela i stallet red ut igår kväll och bestämde oss för att försöka hitta till den platsen där man kan bada med hästarna. Det visade sig vara väldigt nära stallet och med lite hjälp av gps:en så låg plötsligt Klarälven framför oss! Det var väldigt mycket sandbankar ut i vattnet och just där är älven ganska så bred så det fanns gott om utrymme att plaska i vattnet.

Mini är så himla rolig, först totalvägrar hon att gå i, sen sätter hon bara fart, rakt ut! Jag är inte jättesäker på hur djupt det blir, nu såg man botten väldigt tydligt men jag valde att vända henne innan hon kom ut på allt för djupt vatten. Hon plaskade som bara den och vill gärna köra ner hela huvudet i vattnet. Det vill dock inte jag, med fina PS-tränset på…. 😛

Hit ska vi definitivt rida tillbaka till iallafall, då förhoppningsvis med Maria som sällskap! 🙂

13595640_10155087314322575_1853058090_n 13599641_10155087314407575_1716841780_n 13624924_10155087314377575_1429206214_nStackars Lexus fick sig ett par duschar av Minis vattenlek…

Annars har vi tränat för Anki på hemmaplan i måndags, väldigt roligt! Mini fick kämpa med sin gräsmage som stod åt alla hörn, men oj vad fin hon blev tillslut! Men trött…! Hon orkar inte riktigt att hålla ihop allt än, men allt kan ju inte komma på en dag. Långsiktig uppbyggnad och styrketräning är det som gäller. 🙂 Mamma filmade och när jag får en ledig kväll så ska jag klippa ihop en film, det var allt bra längesen det var filmvisning här! Om ni är intresserade förstås! 😀

Provar att slänga in ett litet klipp från traven, tyvärr tråkig kvalité… Bättre kommer!

//Emma

Tävling till helgen!

På fredag och lördag styr jag och Mini mot Hammarö och till deras nationella tävlingar! De pågår i tre dagar och det är klasser upp till Grand Prix! Vi ska starta en Msv A:1 på fredag och en St George på lördag. Hur formen är? Njaa… Vi har inte vår absoluta topp nu direkt. Som Anki påtalade igår på träningen, vi är mellan två ”samlings-faser” nu, där vi försöker eftersträva lite mer schvung och samling, men där hon inte riktigt orkar än. Hon blir då lite snabb i takten i stället och när jag försöker dämpa takten, så försvinner framåtbjudningen och hon blir lite tom i handen. Men mellan varven glimtar hon till, och blir så där himla fin – det finns där men styrkan saknas just nu!

Jag har även lite problem med piruetterna, speciellt åt vänster. Jag måste vara jättenoga med att hon inte kastar sig in med bogen, utan verkligen stannar kvar på yttertygeln.
Men det ska bli kul iallafall och jag hoppas vi får en bättre upplevelse än på förra tävlingen. Efter denna start är det lite oklart när det blir tävling igen, jag har inte fått mitt sommar-schema än, men jag vet att det kommer bli en extremt intensiv sommar (min första som sjuksköterska!!!) och vi jobbar ju varannan helg så det gäller att pricka in de lediga dagarna.

img_1336-1Min fina! 🙂

//Emma

Fina dagar!

Dagarna flyger iväg som vanligt! 🙂 Men nu är det ju hur skönt som helst ute, ljust långt in på kvällen, värme och fågelkvitter. Underbart!

Jag är extra glad just idag, för igår red jag ut på kvällen, ensam, med Mini. Ni som följt oss vet att vi har haft lite problem i skogen… Mini vill helst ta kommandot och skena i full fart, medan jag har suttit på och försökt med all min kraft att få stopp på ångvälten. 😛 Sedan ett par månader har jag provat ett annat bett och igår var alltså premiären i skogen, utan något trygg svans att styra in i. Mini var pigg och glad, precis som vanligt. Men det stannar faktiskt där nu! Hon blir inte hysterisk och försöker öka tempot till livsfarliga hastigheter. Hon pinnar på, men är helt kvar hos mig hela tiden! Jag kunde galoppera långa sträckor, skritta och sen galoppera igen. Hur skönt som helst!!! Vi galopperade på den långa ”rakan” två gånger, sen red vi en runda runt en sjö som är ett par kilometer, där vi travade och galopperade en hel del. Jag kunde till och med ändra tempot på henne, det har liksom aldrig inträffat förut?! Äntligen kan jag också rida ut själv utan att vara livrädd för om jag ska komma hem eller inte! 😀

Träningen i måndags gick också riktigt bra. Vi försöker tänja lite på gränserna nu när det inte är någon tävling på ett tag. Anki tog i lite extra när hon helt plötsligt sa; Och så gör du två byten i varje! Varpå jag svarade; Det kan jag inte!! Men vi testade några gånger, jag var alldeles för långsam och Mini fattade inte riktigt. Två gånger fick jag till något som liknar, men i första bytet bytte hon bara fram för att sen göra ett rent. Däremot fick vi till fina byten i vartannat, alltid något! 😉

I slutet av passet fick vi till ett härligt gung i traven, Anki hojtade att ”det här måste jag nästan filma!”. Då vet man att det är bra. (En snutt finns på vår Instagram; Dressyrsnack heter vi där!)

Nästa start blir på Hammarö den 5-6 maj, då rider vi en Msv A och en St george. Sen har jag anmält mig till Strömsholms stora tävlingar i juni, men jag vet inte om jag kommer åka. Vi suger på den lite! 😉

img_0690

//Emma

Tävling igår – träning idag!

Igår var jag och Mini iväg och startade en St George. Jag hade vart ganska nöjd med henne dagarna innan och även på framridningen kändes hon relativt aktiv och bra. Serierna vet jag ju om att de är lite ”sköra” och de kan lika gärna bli jättebra, men absolut lika gärna bli total pannkaka.
När vi kom in på banan och jag skulle rida ett varv runt så visade det sig att det var jättedjupt underlag på hela ena kortsidan. Mini snubblade och höll på att lägga sig, hon liksom grävde med frambenen ned i backen. Jag provade att snedda lite, med det blev med nästan samma resultat igen. Efter detta blev Mini väldigt spänd och tappade all framåtbjudning. Inte så konstigt såklart. Jag vågade inte alls rida ut i de hörnen, utan red som på en volt på den kortsidan, vilket resulterade i att alla rörelser ur det hörnet inte blev förberedda överhuvudtaget.
På något sätt tog vi oss igenom programmet, jag var mest orolig över underlaget, Mini ville helst gå ut därifrån och ingen av oss koncentrerade oss på den faktiska uppgiften… Mycket 6:or genomgående, någon 7:a på en öppna (faktiskt den svåra!). Jag är nöjd med piruetterna, speciellt den åt höger, där fick vi en 7:a av en domare. Första serien blev ändå helt okej, miss i ett byte på mitten som drog ner. Nästa serie låg efter den dåliga kortsidan, så utan förberedelse och ett svårt moment gjorde att det blev…rätt dåligt! 😉 Hon bytte första bytet, sen tog hon inte hjälpen förrens mot slutet, så jag tror vi fick in två byten kanske?

Slutresultatet på denna katastrof blev iallafall 60,1%. Jag har inte kollat på filmen än, och vill inte göra det heller. Efter starten bestämde jag mig först för att aldrig mer tävla, sen lugnade jag mig lite och beslöt mig för att stryka alla tävlingar jag redan anmält oss till, för att ta upp det i sommar igen. Men vi får se, så här ett dygn senare kan jag nästan tänka mig att åka till Hammarö om en månad som jag har tänkt. 😛 Men fy tusan vad dålig jag kände mig efteråt, även om jag vet vad känslan berodde på.

Idag fick Mini iallafall springa för Anki, och vi fokuserade på lösgörande arbete. Jag ville även se så hon var okej efter igår, så inte ben eller senor hade tagit stryk. Hon var lite stapplig början, men det gav sig efter ett tag, så Anki trodde helt klart att hon bara var stel och hade spänt sig igår, och att det satt i. Vi fick till ett riktigt bra pass idag, otroligt skönt!

Jag har även en ovisad film från förra veckans Anki-träning, där vi bland annat rider igenom St George!

img_1123

/Emma

Vilken bra träning!

Anki har varit på semester i två veckor, så Mini och jag har fått klara oss själva under tiden. Och det hade vi gjort bra, Anki var jättenöjd med henne från start och tyckte att mitt arbete  under tiden hade varit bra. Jag berättade att jag har haft fokus på det lösgörande arbetet, och ja – det ger resultat! Jag är noga med variation, rida i den lite lägre formen, flytta henne, ställa både utåt och inåt (det ska gå lätt!).

Efter lite uppvärmning så kändes hon så jäkla fin! Bakbenen var med långt under sadeln kändes det som och hela hästen var alldeles kort och mjuk. Superfin känsla!!
Jag har haft lite problem med piruetterna, speciellt den åt vänster där hon har för bråttom och jag har ingen kontroll på stegen. Då fick jag gå tillbaka till att göra skrittpiruetter, där jag verkligen fick vara noga med att ha kolla på bjudning och stegen hela tiden. När som helst skulle jag kunna välja att gå ur den, då i en öppna. Detta arbetet var jättebra för oss, och när jag fick koll på henne i skritten så provade vi i galopp. Första piruetten blev helt okej, andra blev jättebra!
Jag har inte tänkt på det själv, men Anki gav mig det som tips, att om någon rörelse inte fungerar, prova att göra den rörelsen i en långsammare gångart. Det funkar ju såklart inte med allt kanske, men med mycket!

Efter träningen var alla nöjda och glada, Mini fick gå tillbaka till sin box och gnabba med grannen! 😉

IMG_0930 Titta inte på mig!!IMG_0931 Apollo var ganska trött efter träningen han med…IMG_0925 Vi står i ett urmysigt stall och det är så lugnt där, oerhört skönt!IMG_0932Världens finaste Mini!

//Emma

De senaste dagarna!

Dagarna bara flyger förbi! Jag sitter mitt uppe i c-uppsatsskrivande och pendlar mellan att vilja lägga mig ned och dö till att tycka att livet leker! 😉 Men nu är det onekligen nära, om 3 månader och 3 veckor börjar jag mitt första jobba som sjuksköterska! 😀

I måndags red vi för Anki, sista gången innan hon åker till Thailand. Vi passade på att rida igenom det nya Msv A:1-programmet, dels för att prova de nya programdelarna och dels för att vi ska få lite verktyg att jobba på tills Anki kommer hem igen.

Det var faktiskt ett riktigt bra program, men jag måste tänka på att rida ordentligt, förbereda rörelserna och tänka på att sitta mitt över hästen.
Jag red igenom hela programmet först och fick lite feedback under tiden. Det roligaste var nog att Anki påstod att den första mellantraven hade hon satt en 7:a på! 😀
Skolorna behöver flyta på lite bättre och jag måste tänka på att rida höger öppna med lite mer tvärning och att vänster sluta inte får stanna upp för mycket.
Den samlade skritten rider jag alldeles för snabbt, då jag tycker att vi nästan är på väg att stanna annars. Det är nog underlaget som lurar mig lite där, det är lite djupt fortfarande.

I galoppen blir slutorna med bytena riktigt bra, höger piruett är för första gången bättre än vänster och serien är OKEJ men inte BRA! I vänster piruett måste jag vara supernoga med att förbereda – redan genom hörnet. Gör jag inte det, går hon för snabbt in i den, häver sig runt och utgången blir pannkaka.
I serien måste jag tänka på att göra mindre hjälper, tänka lite mer framåt och framförallt – rida rakt!! Andra gången jag red om serien gjorde hon alla byten rätt, men både Anki och sa nästan samtidigt – vi gjorde en bytesserie diagonalt som en serpentin… Skärpning! Jag fick tipset att rida lite serier på kvartslinjen och längst fyrkanten. Det gör jag redan lite grann och det är verkligen jättenyttigt!

Nu ska Mini få ett par dagar ifrån ridhuset, idag red vi ut med Tina och Apollo och imorgon tänkte jag rida på utebanan, sen ska hon få en vilodag.

Jag har även anmält till en till tävling, det blir i Filipstad den 3 april, en nationell St George!

IMG_0769 IMG_0773

Jag ska be någon följa med och fota något ridpass snart, ljuset i ridhuset är ju helt perfekt för att fota i!

/Emma

Ett ”aha!”

Åå, vad jag verkligen älskar att rida, speciellt när man börjar få vårkänslor och världen börjar ljusna igen! (Nu har jag inget emot vintern, men det är allt bra gött med vår med! 😉 )

Jag tycker verkligen att det är så roligt att åka till stallet varje dag, jag kan sitta och längta efter att få rida ett dressyrpass och känslan när en träning gav en ”aha-upplevelse” – den är oslagbar. För i måndags fick vi nog en just sådan. Mini kändes riktigt bra från början, loss och bra aktiv hela tiden. Jag ville trampa henne lite, så efter ett tag så provade vi lite grann. Mini vill gärna göra precis som i piruetterna, sätta sig alldeles för mycket för att sen inte orka vara kvar där. Så jag måste tänka att hon ska gå fram i trampet, så hon inte försöker stå och piaffa på stället – där är vi verkligen inte än. 😉 Då fungerade det mycket bättre.

Sen fick jag rida runt Anki på en liten volt, och tänka mot passage. Mini är så snabb i sina fötter, och vi ville få henne att hitta de lite lugnare stegen. Mini blev väldigt hetsig och vi hade lite svårt att få henne dit. Men då sa Anki något som jag inte alls har tänkt på. 
”Driv i den takten du vill att hon ska gå i”
Och vad det hjälpte! Det kanske inte syntes någon wow-skillnad, men det kändes som att hon försökte förstå lite mer.

Idag red jag igen och från första travsteget kändes något annorlunda. Hela hästen var för det första som en mjuk banan och kändes så tillfreds. Nu brukar hon ju kännas bra, men det var något extra idag. Hon travade med stora, lugna steg och bjöd på bra fram, utan att bli springig. Denna känslan fortsatte passet igenom, och när jag provade att samla upp henne och verkligen tänka på hur jag drev, så fortsatte hon ta större steg, istället för att börja trippa. Hon var även mycket lugnare i galopparbetet, och kunde hålla de lite större stegen, även i arbetspiruetterna. Duktiga Mini! 🙂

Vidare ikväll har jag varit på Bergsgården och ridit Amadeuz och Milton. Båda herrarna var så duktiga och de är så roliga att rida.
En bra dag idag! 😀

IMG_5049Vi slänger in en sommarbild så här i januari!

/Emma

Träning idag!

Jag har jobbat på sjukhuset hela helgen, därav den dåliga uppdateringen här! Men nu kom måndagen igen, och jag är ledig – bakvända världen. (Eller ledig och ledig, fyra vetenskapliga artiklar på engelska ska dissikeras, tydas och förstås men det glömmer jag bort för en stund 😉 .)

Idag står det Anki-träning på agendan, första för i år faktiskt! Hon har varit sjuk de senaste två måndagarna, så nu är vi taggade för träning igen! Mini har känts relativt fin under tiden, men vi behöver helt klart Ankis ögon på oss igen.

Vi fick en fråga om hur Anki var som tränare och jag tänkte försöka besvara den.

Jag och Maria har känt och tränat för Anki sedan vi var två kottar höga (jag var runt 10-11år) så vi kan väl säga att vi känner varandra ganska väl. Anki var ridskolechef på Sörmon på den tiden, och alla vi som stod uppstallade där tränade för henne. Jag minns att vi betalade 75 kronor för 45 minuters-träning, förstår ni vad gamla vi är?!

Anki har ju då varit med mig och Mini sedan Mini blev inriden och har guidat oss genom de stapplande unghäst-åren, genom bytesträning och de nu mera avancerade rörelser. Anki har utbildat och tävlat hästar upp till Grand Prix så den kunskapen besitter hon!
Hon är väldigt pedagogisk och är expert på att lägga sig på en nivå som man som elev känner sig bekväm på. Hon kräver inte att man ska rida bättre än vad man gör, utan hjälper istället till och ger verktyg för fortsatt utveckling.

Hon pratar väldigt mycket ( 😉 ) och därför tycker jag att det är fantastiskt bra att filma träningarna så jag kommer ihåg allt. Men jag gillar det, jag har svårt för tränare som står tysta i 5 minuter och inte säger varken bu eller bä.

Vi brukar även med jämna mellanrum gå igenom vad vi har för kortsiktiga mål, långsiktiga mål och vilka tävlingar vi ska åka på. Om Anki befinner sig på samma tävling eller om det är en tävling på nära håll där hon har fler elever, då brukar hon alltid hjälpa till på framridningen.

Jag kan inte tänka mig en bättre tränare och jag känner mig helt trygg med att med hjälp av Anki kommer jag få ut det mesta av min ridning och av Minis utveckling, samtidigt som hennes träningsfilosofi ger mig en hållbar och sund häst, som inte blir sönderstressad eller pressad att utvecklas för snabbt.
Sen tycker jag inte att det är fel att komplettera med en annan tränare, vi red en del för Bo Tibblin förut, men just nu har jag varken möjlighet eller tid att åka iväg och rida för någon mer. Men i framtiden kanske! 🙂

IMG_4667-1024x683Anki och Maria taktiksnackar på en framridning!

//Emma

Film från i måndags!

Här kommer en film från måndagens Anki-träning. Både bra och mindre bra delar, självklart med ljudet kvar! TYVÄRR slutade mitt filmprogram att samarbeta med Youtube, så jag fick snabbt välja ett av de andra alternativen, (eller det enda alternativet rättare sagt) och jag är osäker på hur bra det fungerar att titta på mobil/padda.

VI tränar lite på de nya programdelarna i Msv A:1, där galoppslutan ligger från andra bokstaven och bytet är flyttat fram en punkt mot vad det var innan. Jag hade problem att få till bytena från vänster till höger, men efter ett antal tragglande försök kom jag på att ”jahaaaa, jag måste hålla kvar i yttertygeln…”. 😛 Mini vill gärna dra sig ur där i bytet, så jag får tvinga mig själv att bli stabilare i sitsen och få med samlingen även i bytet.

I travslutan så går vi över i skänkelvikning, något som är bra om hästen inte riktigt flyttar sig i slutan. Är man snabb, kan man varva sluta och skänkelvikning flera gånger under diagonalen, för att få hästen att flytta sig mer åt sidan.

Välj gärna HD om det går! 🙂

/Emma

 

Jullov för mig med!

Äntligen kan jag känna att jag kan ta ledigt från skolan i ett par veckor! Idag kom sista tentaresultatet och det blev (helt otroligt) ett VG. Jag hade liksom redan anmält mig till omtentan och hade drömt mardrömmar om när resultatet skulle komma. 😛 Nu är även pm:et till uppsatsen klart, två veckor för tidigt, så nu kan vi med gott samvete unna oss lite ledigt!

Mini har lugnat sig något i och med att det blev totalt väderomslag. Igår tränade vi för Anki och det gick riktigt bra. Vi kom överens om att Mini ska ut och konditionsträna i skogen när vi flyttar till Grava-Rud och att jag måste tänka på att jag har en häst som går St George och måste rida därefter… 😉 Våga kräva lite mer, våga rida lite mer på gränsen och utmana lite. Det blir läxa till nästa år!
Jag har tyckt att bytena har vart lite sisådär ett tag. Hon byter alltid rent och så, men det har vart lite snett och lite hög i formen. Igår fick jag verkligen fokusera på rak häst – kvar i formen – och ja, då blev det riktgt bra byten igen! Slarv från min sida!

Nu ska jag fira jullov med en skumtomte eller två! 😀

img_0293 img_0299

//Emma

Gårdagens träning!

Åå vad kul det var att träna igår! Jag gillar verkligen de träningarna där hästen inte känns något vidare från början, och man själv rider som en kratta, till att det bara känns så himla bra! Då har det varit en givande träning enligt mig! 😀

Mini var lite låst i ryggen från början och slängde över tungan en gång när jag travade fram. Det kan hon göra när hon är för ”på” och bara gasar utan att lyssna på halvhalterna. Mini är en häst som alltid är väldigt mjuk och fin i kontakten, utan att glappa och utan att hänga sig i handen. Så när hon väl gör det, så blir hon nog frustrerad själv och börjar greja med tungan. Nu hände det bara en gång, så det blev inget återkommande problem.

Jag fick börja med att rida många noggranna övergångar mellan skritt och trav. Att hon skulle starta med bakbenen och inte gå ur ställningen på volten. Sen fick jag rida i trav längst med långsidan och systematiskt öka på ställningen och bålböjningen. Ur hörnet skulle hon vara rak, sen skulle jag ställa henne bara i nacken, för att sen lägga till ännu mer innerskänkel och få henne att böja sig i bålen utan att ändra riktning och utan att gå in i en öppna. Jag skulle hela tiden ha ett stöd på yttertyglen, och tillslut skulle jag även i slutet av långsidan lägga in en sluta mot kortsidan. Detta var svårt att hinna med inne i tältet, men själva arbetet var superbra för oss!

Vi fortsatte även i galoppen och rida likadant, det handlar ju mest om att jag ska komma åt innerskänkelnmot yttertygeln, och kunna släppa lite på kontrollen. Jag fick rida på i ganska friskt tempo i galopp på långsidan och bara fokusera på just detta. Och OJ vad bra hon galopperade! Hon har ju en stor galopp men när hon känner att hon inte får plats med sin lilla kropp så kan hon bli lite studsig istället. Men nu tog hon verkligen för sig, samtidigt som hon kändes fin i handen utan att länga ut formen.

Detta ska vi jobba vidare på i vinter! Vi behöver stärka oss i det här arbetet – rörelserna kan hon, men kvalitén behöver bli bättre!

Vi trampade henne även lite och hon försöker så bra, och när väl poletten trillar ner helt kommer det bli kanon! 🙂

IMG_3331En bild från vår debut i Msv A i mars i år! En lyckad debut, men en mindre lyckad bild! men lite häftig ändå.. 😛

Nu TENTAPLUGG!!

//Emma

Film från idag!

Måndag = träning!

Idag blev det mycket lösgörande arbete, då jag inte har hunnit rida så många dressyrpass sedan sist. Min snälla mamma var med och filmade!

Ni ser lite på filmen vad vi jobbade med, varierande av ställning i olika tempon, små korta steg, framåt till större steg och så vidare. Vi trampar henne även lite smått, och här vill jag bara klargöra att anledningen att Anki går bredvid med spö är enbart för att vi ska få lite starthjälp i trampet. Det här är det vanligaste sättet att lära in detta på och Anki behöver mest använda det som en taktpinne bakom henne. (Mest duttar hon i svansen tror jag! 😉 ) Ni ser att Mini inte är speciellt upprörd över detta och hon försöker istället att få rätt på fötterna, något jag tycker hon lyckas med bra!

Tyvärr blir ju kvalitén ap-tråkig inne i vårt gröna tält… Vi ser fram mot nästa år när vi kommer ha Anki-träningar i ett nytt stort ridhus! Då blir det mycket mer film det kan jag lova! 🙂

IMG_9839 IMG_0015

IMG_0019Skummigt och fint i munnen idag! 😀

//Emma

 

Träning igen!

Igår var det äntligen dags för träning igen. Nästan tre veckor sedan sist, jag förstår verkligen inte de som väljer att inte rida för tränare – trots att de tävlar. Jag hade aldrig orkat hålla uppe motivationen utan Anki!

Igår fokuserade vi på fartkontrollen. Det är inte det lättaste kan jag säga! Helt ”enkelt” så vill jag kunna bestämma tempo och aktivitet, utan att Mini försöker ändra formen eller bestämma när vi ska öka farten. Jag ska kunna samla upp traven, och när jag ber om mer aktivitet med skänklarna, då ska inte Mini ta det som en signal att springa iväg. Något hon gärna gör, och gärna försöker göra lite obemärkt sådär. 😉 Jag måste vara superduper noga med att det är jag som har lagt upp tempot, och bestämt vilken form hon ska ha. Jag ska kunna rida med ett stöd och Mini ska då vara kvar i exakt det stödet, tills jag säger något annat.

Det var verkligen jättekul igår, och vi fick verkligen loss henne mot slutet. ”Jäklar vad bra du rider nu” fick jag höra en gång, synd bara att det hade tagit typ 40 minuter tills dess… 😛 En bra grej – jag lånade Marias Mattes-padd, för att kolla om den räckte för att lyfta upp min sadel i fronten (det gjorde den), och den är ju så gigantisk fram så man blir liksom tvingad att hålla händerna framför den. Det blir automatiskt att man blir stadig i handen, och då rider fram till den, istället för att backa bakåt.

Så nu letar jag efter en egen Mattes, och den måste vara grå för gudars vad snygg den färgen var på Mini! 🙂

Idag red vi en sväng i ett nyharvat ridhus på morgonkvisten, i perfekt temperatur och med solen på utsidan. Underbart! Mini kändes mycket bättre från start idag, hon är så pigg och glad nu! Skönt!!

IMG_9652 IMG_9655

/Emma